Er komt een bepaalde aanpassing in het versturen van de counseling informatie naar de landelijke registratie Peridos.nl. Onatal sprak met Nico Ooms, onafhankelijk zorg-adviseur bij Phit.nl:

Hoe werkt het nu?

Op dit moment leveren de verloskundigen counselingsgegevens aan via Excel be-standen die ze periodiek opladen in Peridos.

Wat gaat er veranderen?

U kunt nu de counselingsgegevens via een HL7v3 bericht rechtstreeks naar Peridos sturen. Op het counselingsscherm is hiervoor een knop.

  • Het eerste bericht stuurt u nadat de a terme datum bekend is en in het (counseling) dossier is geregistreerd.
  • Vervolgens stuurt u elke keer na het toevoegen of wijzigen van gegevens in het counseling dossier een nieuw bericht.

Wat voor gevolgen heeft dat voor verloskundigen?

Een aantal zaken wordt eenvoudiger. De verloskundige hoeft voortaan geen Excel bestand meer aan te leveren: met één druk op de knop is nu mogelijk om de counselinggegevens meteen in te sturen in Peridos en te verwerken voor de verplichte aanlevering van gegevens tbv de screening. Bijkomend voordeel is dat deze cijfers dan ook automatisch worden ingevuld in de digitale lab-aanvraag, die op dit moment in verschillende regio’s wordt uitgerold.

Wat moeten verloskundigen doen om er mee aan de slag te gaan?

Wanneer u start met de aanlevering via HL7v3 berichten levert u nog een laatste keer een bestand aan op de oude manier (dus: een Excel bestand uploaden in Peridos). Daarna gebruikt u deze methode niet meer en levert u alle gegevens aan via HL7v3.

Voor meer informatie zie het counselingscherm in je Onatal installatie