Het zal niemand ontgaan zijn: er wordt hervormd in de geboortezorg. De plannen van minister Schippers van Volksgezondheid voor de invoering integrale geboortezorg roepen nog veel vragen op, vooral over het recht op zelfbeschikking van de zwangere vrouw: blijft die wel zelf de baas over haar bevalling?

Een aantal vrouwenorganisaties onder aanvoering van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds heeft daarom een brief aan de minister gestuurd: een oproep tot herbezinning over de invoering van de integrale geboortezorg. Vanwege de onrust over de plannen is er aanstaande maandag in De Rode Hoed in Amsterdam een debat-avond waar ook kamerleden, verloskundigen en gynaecologen zullen zijn. Onatal sprak met Anniek de Ruijter, assistent-professor Europees recht aan de universiteit van Maastricht en voorzitter van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds

Waarom hebben jullie deze brief geschreven?

Anniek: “Het voorstel van de minister is niet gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek over wat de inhoud is van goede vrouwenzorg. Door de manier van zorg anders te organiseren verander je ook de inhoud. Door de geldstromen te verleggen naar het ziekenhuis in plaats van direct naar de verloskundigen, moeten zwangere vrouwen precies zo gaan bevallen zoals dat wordt vastgelegd in de strenge voorwaarden die er dan tussen de verschillende zorgverleners gaan gelden. De verzekeraar trekt zich dan terug als derde, onafhankelijke, partij tussen de zorgverleners. Daardoor kunnen zwangere vrouwen dan niet meer vrij kiezen hoe ze willen bevallen: als ze het anders willen, kan het hun verloskundige of gynaecoloog geld gaan kosten, in plaats van dat het de verzekeraar geld kost.”

Waarom moet iedereen naar De Rode Hoed komen?

“Omdat we het er dan echt over gaan hebben, over wat de voorstellen zijn en vooral hoe het beter kan. Maandag kan iedereen mee praten over hoe het dan wél moet. Over wat ze wél willen, hoe de geldstromen beter zouden kunnen lopen. Er moeten goede alternatieven worden besproken en op tafel komen. Wat je wil is goede vrouwenzorg, waarbij de gezonde vrouwen niet een verhoogde kans lopen op onnodige medische handelingen, alleen maar omdat daar strenge afspraken over zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat het voor de baby-sterfte niet uitmaakt, maar dat vrouwen wel veel meer kans hebben op onnodig medisch ingrijpen. Goede pijnstilling, goede zorg, waarbij vrouwen niet in protocollen worden geduwd, keuzevrijheid. Die keuzevrijheid wordt veel minder onder de nieuwe structuur. Van mij hoef je echt niet thuis te bevallen, als je dat liever in een ziekenhuis doet: prima! Maar je moet wel de keuze hebben en die dreigt nu te verdwijnen.”

Lees hier de brief

Teken hier de petitie