Integrale geboortezorg is een heet hangijzer waar de gemoederen hoog van oplopen. Er moet nauwer samengewerkt worden, maar wie doet er water bij de wijn en hoe delen we bij voorbeeld het geld of de gegevens? Toch kan het ook harmonieus gaan, zoals het voorbeeld van verloskundige Ine Pennings in Helmond waar ze bezig zijn met een pilot. Pennings kan zich inmiddels met recht een Integratie Veteraan noemen: “Ik heb vrijwel een dagtaak aan de integrale geboortezorg”

Hoe zijn jullie begonnen?

“We hadden al eerder een pilot gedaan in Zuid-Oost Brabant, dus we hadden heel duidelijk voor ogen wat onze wensen waren. Toen de minister van Volksgezondheid zei dat we de geboortezorg verder moesten integreren hebben we in Helmond gezegd: laten wij nou proberen koplopers te worden, anders krijgen we het over een aantal jaar van bovenaf opgelegd. Laten wij ons inspannen een van de pilots te worden en kijken of integrale geboortezorg inderdaad kan werken. We hebben heel veel overlegd met de eerste en de tweede lijn en de kraamzorg. We zijn begonnen met een werkgroep en toen hebben we samen een heleboel vragen opgesteld: wat zijn je dromen over integrale geboortezorg? Wat zijn je angsten? Hoe zie je het voor je? Wat zijn de belangen? Waar liggen kansen? Wat zijn de risico’s? Uiteindelijk hebben we alles besproken en toen kwamen we tot de conclusie: we gaan het doen, want de integrale geboortezorg kan ons gewoon heel veel opleveren.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

We hebben allerlei werkgroepen opgericht, van communicatie en financiën tot zorgpaden, protocollen en ICT. Wij hebben een VOF gesticht met het idee dat we in de toekomst een BV of een coöperatie gaan worden. In die VOF zitten partners, de vennoten. Het ziekenhuis is een vennoot en de kraamzorg, de gynaecologen en de verloskundigen. Allemaal met een gelijkwaardige stem en inbreng. Over belangrijke zaken moeten wij het unaniem eens zijn. Een van de grote angsten was dat als er belangrijke beslissingen genomen moesten worden het ziekenhuis het op zou kunnen leggen, maar als bij voorbeeld de verloskundigen zeggen dat het niet gebeurt, dan gebeurt het dus ook echt niet.”

Hoe delen jullie gegevens?

“We hebben meteen vanaf het begin de wens uitgesproken om één PWD, Perinataal Webbased Dossier te hebben, maar dat liep al heel snel vast. We hebben bij ChipSoft gekeken maar die kunnen de eerste lijn niet bieden wat we zoeken. Chipsoft is bij voorbeeld niet webbased, de ultra is niet goed ingericht en we willen autonome praktijken blijven en Chipsoft is nog niet ingericht op integraal declareren. Alle verloskundigen werken in onze regio met Onatal: hoe kunnen we dan toch alle gegevens zo snel mogelijk in het ziekenhuis krijgen? Nou hebben we natuurlijk Zorgmail, de PDF gaat vanuit Onatal naar Zorgmail. Maar we werken nog niet samen in hetzelfde dossier, dat is op dit moment nog echt niet mogelijk. Ik heb goede hoop dat de PeriHub, een koppeling tussen eerste- en tweedelijns dossiers, een oplossing gaat bieden maar ik hoop dat nu iemand anders het voortouw gaat nemen. Er gaat namelijk zoveel tijd in zitten, ik heb er bijna een volledige baan aan, naast mijn werk als verloskundige.”

Is dat tegengevallen?

“Dat is maar van welke kant je het wilt bekijken. Aan de ene kant heeft het enorm veel tijd en energie gekost om de nieuwe organisatie op te zetten. Aan de andere kant is het ons gelukt, als eerste in het land, om de Integrale geboortezorg volledig van start te laten gaan. Inclusief contracten met de ziektekostenverzekeraars en de bijbehorende financiering. Dat geeft aardig wat bevrediging. Daar staat tegenover dat ik al mijn werkzaamheden pro Deo heb uitgevoerd. Als ik het opnieuw zou doen dan zou ik er naar streven om éérst subsidie aan te vragen.
Ook het invoeren en gebruiken van de PeriHub zou zeker kunnen slagen maar dan moeten we de mensen op de werkvloer er enthousiast voor krijgen en ook daar zitten kosten aan. Integrale geboortezorg is ontwikkeld op de werkvloer, daar moet dan dus ook het geld voor komen. Ik ben er van overtuigd dat het dan een grote kans van slagen heeft.”

Wat vind jij? Deel je mening hieronder of op Facebook!