Het werken met web applicaties kent grote voordelen. Eén van de voornaamste ervan is dat er op de PC of laptop helemaal geen software hoeft te worden geïnstalleerd. Dit betekent dat u alleen een internet browser en een internet verbinding nodig heeft.
Stelt u zich eens voor! Nooit meer hoeft u software te installeren of updates te doen.
Vanaf iedere PC, laptop, netbook of iBook(Apple) met ieder besturingssysteem kunt u werken in uw dossiers.
Zelfs via een iPhone of andere smartphone heeft u toegang tot Onatal.
Net zoals u vandaag de dag uw bankzaken regelt, opent u op de PC of laptop een web browser.
U typt de URL in van Onatal en via een beveiligde login kunt u vanaf ieder systeem, volledig platform onafhankelijk in de applicatie werken.
Door de opkomst van mobiele apparaten zoals de iPad, smart-phones en netbooks kunt u als verloskundige icm Onatal overal ter wereld uw verloskundige praktijk voeren. Vaste werkplekken, papieren mappen en agenda's zijn niet meer nodig, alleen uw mobiele apparaat.
Het internet is inmiddels niet meer weg te denken uit het leven van alledag, zowel in de privé- als zakelijke sfeer.
Het is een algemene voorziening geworden als televisie, radio en telefoon.
Iedereen heeft er toegang toe en het is altijd en overal aanwezig en beschikbaar.
Wezenlijke activiteiten als belastingaangiften en bankzaken vinden tegenwoordig plaats via het internet en worden zelfs verplicht gesteld.
Binnen het internet wordt een universeel protocol gebruikt, het zogenaamde Internet Protocol (IP), waardoor computers in verschillende computernetwerken met elkaar kunnen communiceren.
Bovendien zijn er standaardisaties (open standaarden) op het vlak van applicatieontwikkeling, die ervoor zorgen dat webapplicaties open, flexibel en schaalbaar zijn.
Dit heeft ertoe geleid dat software ontwikkelaars in staat zijn om via 'Web Services' gegevens te kunnen uitwisselen tussen verschillende software applicaties.
Eén van de grote voordelen van de architectuur van 'Web Services' is dat het programma's toestaat, geprogrammeerd in verschillende talen op verschillende platforms, om te communiceren met elkaar op een gestandaardiseerde wijze.
Simpele integratie en flexibele koppelingen tussen applicaties, processen en organisaties.
Relevant voor u is de gegevensuitwisseling tussen software applicaties die plaatsvinden tussen organisaties in de zorg.
Hiervoor is het HL7 versie 3 protocol als standaard gedefinieerd.
Het wordt in Nederland o.a. als standaard toegepast binnen de lopende ontwikkeling van een nationale infrastructuur voor het uitwisselen van patiëntgegevens.
De berichtensyntaxis hiervoor is XML + web services.